Brødskalaen

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Merkeordningen “Brødskala’n” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. I dag anslår man at cirka halvparten av brødene som selges er merket med Brødskala’n.

Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har invirkning på brødets næringsinnhold. Grovhetsmerkingen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskalaen er delt inn i fire biter:

Brødskala

Mange har en del spørsmål knyttet til brød, grovbrød og hva brødhetsskalaen betyr. Her er et par spørsmål og svar:

Loff  eller grovbrød?

Brød er tradisjon og bidrar til matglede. Jo grovere brød, jo mer kostfiber, mineraler og vitaminer.
Nå blir det lettere å velge hvor grovt brød du vil spise! Brødskala´n forteller deg det.

Hva er grovt?

Det er innholdet av hele korn, sammalt mel og kli som bestemmer hvor grovt brødet er.
Brødskala’n og grovhetsprosenten er et enkelt mål på innholdet av hele korn, sammalt mel og kli i brød og i melblandinger.

Hvor grovt brød bør jeg spise?

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, blant annet fordi de inneholder mye kostfiber.
Anbefalt inntak er 25-35 gram kostfiber per dag. Grovt brød er en svært viktig kilde for kostfiber.
Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Grovt brød inneholder også mer vitaminer og mineraler enn fint brød.
Grovt brød, helkorn og andre matvarer rike på kostfiber motvirker forstoppelse, og kan sannsynligvis bidra til å redusere risikoen for overvekt og hjerte-/karsykdommer.


Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Våre brød

Som et lokalbakeri fra Alverstraumen er det mange som kjenner oss som bare Rognaldsen Bakeri. I 2010 ble vi imidlertid en del av GOMAN-kjeden, en kjede som står for brødleveranse til Coop-butikker over hele Norge. Dette har tilført mange flotte, nye brød i vårt sortiment, men vi vet også å ta vare på gamle tradisjoner og har derfor flere av våre lokale brød på markedet.